Ska vi använda glycerinet (glycerolen) till vin, cider, öl, vodka, mjöd samt gin eller skall vi göra såpbubblor i stället?

För vintillverkning kan glycerin (glycerol) tillsättas för att förbättra bodyn i vinet. Glycerinet ger vinets body, dess fyllighet.

Vin, mjöd, cider, champagne och Ready to drink drinks kan förbättras med glycerin (glycerol). Det funkar vanligtvis på sprit såsom vodkor och tillika i öl, man får testa sig fram.

Vinjäst producerar glycerin (glycerol) under jäsningsprocessen men har man snålt med frukt eller druva alternativt vissa vinjäster så kan det bli för lite. Ett sådant vin har för lite fyllighet och smaken drar åt vattningt.

Man kan sätta till glycerin när som helst i tillverkningen men synbarligen är det bäst när vinet ska buteljeras alternativt drickas. Doseringen är 1-5 gram per liter vin. 1 g glycerin (glycerol) per liter vin brukar räcka mer än väl.

Glycerin till såpbublor:

Med glycerin i förrådet så kan du producera dina egna gigantiska såpbubblor

Såpbubblor förundrar samt underhåller vuxna såväl som barn. Om du gillar att göra egna bubblor men tycker att det är trist med de små som man får till med vatten samt diskmedel så bör du prova en mix med glycerin, också kallat för glycerol.

Glycerinet finns i många produkter som finns i ditt hem som fuktgivare i hudprodukter, tvålar, tandkräm och till och med i flera matvaror och drycker. I vin är det glycerin som skänker fylligheten.

Vad är glycerol och är det minsann säkert att göra såpbubblor till barnen med detta?

Glycerol är en trevärdig alkohol som man finner i fett och som har formen av en fluid som inte har någon färg eller lukt. Man finner glycerinet på olika håll i naturen och till och med i vår egen kropp.

såpbubblor

Det var rentav en svensk apotekare vid namn CW Scheele som upptäckte att man kunde få fram glycerin från olivolja via en kemisk procedur som går ut på att man delar upp en molekyl i två skilda delar.

Man kan frambringa glycerinet på syntetisk väg och det finns också vegetabiliska (bildas vid alkoholjäsning och kan separeras ut samt säljas) och animaliska varianter av det.

Ifall du vill glycerin inhandla så kan du göra det online som på allt-fraktfritt.se alternativt på ett lokalt apotek. Då glycering används som smakförbättrare i vin (1-5 g per liter) kan det vara lönt att dessutom titta på hembryggning.se. Det här är en laglig produkt som är rätt bra att ha hemma för dagar då man behöver lite naturlig och rolig nöje till de små.

Så gör du hemmagjorda stora såpbubblor med glycerol

Såpbubblor med glycerin är en höjdare för de kan bli riktigt stora. Allt du behöver är vatten, glycerinet, lite socker och så vanligt diskmedel. Blanda ihop i en skål och doppa därpå det verktyg som du vill bilda bubblorna med i denna.

Man kan göra en egen ram med två pinnar samt två snören som man spänner mellan pinnarna. Det här är ett instrument som är lätt att doppa i glycerinlösningen. Efteråt så är det endast att föra verktygen framåt i luften varpå bubblorna kommer att skapas. glycerol träning detaljer

Såpbubblorna är bäst att pyssla med utomhus men man kan likaså leka med dem i badrummet. Man kan faktiskt skapa bubblorna med armar samt händer genom att tvåla överkroppen med glycerinlösningen alternativt helt vanlig duschkräm med hög glycerinhalt.

Genom att skapa en cirkel framför överkroppen med armarna så får man stora bubblor som därpå kan flyga ut över badrumsgolvet. Det här är något du kan testa på badhus där man brukar ha glycerinrik tvål i duscharna.

Men är inte glycerin farligt att använda hemma?

Den som undrar “är glycerin farligt?” bör ta en titt på samtliga produkter som finns i hemmet och som består av denna produkt. Om man har en glycerolflaska så är den i sig icke farlig. Ifall man dessutom har en aning salpetersyra i hemmet så kan det dock vara plats att hålla dessa två ämnen långt från varandra.

Om man blandar salpetersyran och glycerinet så får man nitroglycerin och det är farligt. Tappar man en burk med denna blandning i golvet så får man en grann liten explosion. Glycerin är ett säkert medel att använda sig av.