Glycerin för vinbryggning eller jättesåpbubblor, det är frågan?

För vintillverkning kan glycerin (glycerol) tillsättas för att förbättra fylligheten i vin. Glycerinet ger vinets body, dess fyllighet.

Vin, mjöd, cider, champagne och Ready to drink drinks kan förbättras med glycerin (glycerol). Det kan funka i öl, man får prova sig fram.

Vinjäst producerar glycerin (glycerol) under jäsningen men har man för lite frukt eller druva alternativt vissa vinsjäststammar så kan det bli för lite. Då känns vinet tunt och blaskigt.

Glycerin kan sättas till i efterhand när vinet buteljeras alternativt när vinet ska drickas. Doseringen är 1-5 g per liter vin. Som regel räcker 1 gram mer än väl.

Fixa gigantiska såpbubblor med hjälp av glycerin

Såpbubblor förundrar samt underhåller vuxna såväl som barn. Om du tycker om att göra egna bubblor men tycker att det är trist med de små som man får till med vatten och diskmedel så bör du prova en blandning med glycerin, även kallat för glycerol.

Glycerinet finns i många produkter som finns i ditt hem såsom fuktgivare i hudprodukter, tvålar, tandkräm och till och med i flera matvaror samt drycker. I vin är det glycerin som skänker fylligheten.

Vad är glycerol och är det absolut säkert att göra såpbubblor till barnen med detta?

Glycerol är en trevärdig alkohol som man finner i fett och som har formen av en fluid som inte har någon kulör eller lukt. Man finner glycerinet på skilda håll i naturen och till och med i vår egen kropp.

Glycerin

Det var minsann en svensk apotekare vid namn CW Scheele som upptäckte att man kunde få fram glycerin från olivolja via en kemisk process som går ut på att man delar upp en molekyl i två olika delar.

Man kan frambringa glycerinet på syntetisk väg och det finns även vegetabiliska (bildas vid alkoholjäsning och kan separeras ut samt säljas) och animaliska varianter av det.

Ifall du vill glycerin köpa så kan du göra det online som på allt-fraktfritt.se alternativt på ett lokalt apotek. Då glycering används som smakförbättrare i vin (1-5 g per liter) kan det vara lönt att även titta på hembryggning.se. Det här är en laglig produkt som är rätt bra att ha hemma för dagar då man behöver lite naturlig och festlig underhållning till de små.

Så gör du hemmagjorda stora såpbubblor med glycerol

Såpbubblor med glycerin är en höjdare för de kan bli riktigt stora. Allt du behöver är vatten, glycerinet, en aning socker och så vanligt diskmedel. Blanda ihop i en skål och doppa därpå det arbetsredskap som du vill bilda bubblorna med i denna.

Man kan göra en egen ram med två pinnar samt två snören som man spänner mellan pinnarna. Detta är ett arbetsredskap som är lätt att doppa i glycerinlösningen. Efteråt så är det bara att föra verktygen framåt i luften varefter bubblorna kommer att skapas. glycerin olja fakta

Såpbubblorna är bäst att pyssla med utomhus men man kan även leka med dem i badrummet. Man kan faktiskt göra bubblorna med armar och händer genom att tvåla överkroppen med glycerinlösningen eller fullkomligt vanlig duschkräm med hög glycerinhalt.

Genom att framställa en cirkel framför överkroppen med armarna så får man stora bubblor som därefter kan flyga ut över badrumsgolvet. Detta är något du kan testa på badhus där man brukar ha glycerinrik tvål i duscharna.

Men är inte glycerin farligt att använda hemma?

Den som undrar “är glycerin farligt?” bör ta en titt på alla produkter som finns i hemmet och som består av denna produkt. Ifall man har en glycerolflaska så är den i sig icke farlig. Ifall man även har en aning salpetersyra i hemmet så kan det dock vara plats att hålla dessa två ämnen långt från varandra.

Om man blandar salpetersyran samt glycerinet så får man nitroglycerin och det är farligt. Tappar man en burk med denna blandning i golvet så får man en grann liten explosion. Det här bör du självklart kringgå men det vanliga glycerinet är helt säkert att använda sig av för lek, mat, dryck samt för hudvård.