Smakligt med hemmabryggt vin

Att brygga eget vin hemma är en process som är fängslande för många. Det har raskt blivit ett tilltagande intresse och det är många sim är intresserade av att sätta sin första vinsats. På Systembolaget finns det rikligt med olika vinsorter men fastän det är flertal nyfikna på att få brygga sitt eget vin. Vem skulle inte vilja framställa sin egen specialitet och årgång? Att brygga eget kan även bli ekonomiskt gynnsamt i längden.

När man brygger eget vin kan man laborera näst intill oändligt med annorlunda smaker. Endast fantasin sätter gränser men det brukar vara tacksamt att experimentera mycket med olika slags bär och frukter. Dock får vin ur traditionell aspekt endast heta vin om det produceras på vindruvor, vilket har definieras av EU.

Håller kvaliteten på vin som är hemmaframställt frågar sig skeptikern? Många som redan brygger eget vin hemma skulle tveklöst svara ja. Hobbymarknaden inom vinframställning har hämtat inspiration från den traditionella vinindustrin. Man har tagit till sig både vad gäller utrustning och ingredienser och förfinat dessa så långt det gått. Med det i hänsyn är det många som insett hur pass bättre förutsättningar är för att lyckas med vinbryggning hemma.

För enbart några år sedan då utvecklingen inte kommit igång ordentligt fick inte vinet varje gång den smak som önskades, vilket berodde på att mycket lämnades till slumpen i processen. Tack vare utvecklingen är möjligheterna bättre att på ett mer riktat sätt uppnå de smakerna på vinet som önskas. Med de förfinade metoderna blir det också enklare att brygga särskilda egenkomponerade viner många gånger utan att riskera att smakerna skiftar från olika vinsatser.

Ett bra tips är att föra anteckningar under processens gång vilket gör det lättare om man ska återproducera sitt favoritvin. Att föra anteckningar innebär även att man på ett enkelt sätt kan efterspana vad som möjligen gick fel i processen. Det går självklart bra att även brygga vin utifrån färdiga vinsatser.

Hygien är en mycket betydelsefull del av vinframställningen. Ifall man inte vill riskera att få sitt vin förstört p.g.a. Föroreningar så bör man ta hygienen på största allvar. Det innebär såklart att man utförligt måste se till att all utrustning som ska användas är ordentligt ren och att också vattnet som ska användas är fräscht.

Den som vill handla vinsatser och tillbehör kan vända sig till företaget Gert Strand AB. Det säljs många tillbehör som förenklar framställningen av vin i hemmet. Till exempel säljer Gert Strand AB aktivt kol, vilket är effektivt för att rena vatten innan bryggning. Den som verkligen vill vara säker på att få en grundlig och bra upptakt på processen bör investera i aktivt kol.

De färdiga vinsatserna som säljs levereras tillsammans med instruktioner som kan vara bra att följa under processens gång. Den lite mer rutinerade bryggaren kan med fördel experimentera med olika jäst för mer spänning i processen. Det är de mindre justeringarna i som kan bidra till den rätta riktningen för smaken. Jäsningstiders olika variationer kan faktiskt medföra markanta smakskillnader.

När man brygger vin är det oerhört hjälpfullt med ett arbetsredskap som gör att vinet kan tappas om lättare. För den skull rekommenderas att köpa en hävert innan påbörjad process. Den består av två rör och en slang med tillhörande slangklämma som ska sluta slangen.

Hävertens bägge rör kan skjutas in i varandra och på så sätt anpassas för olika storlekar och jäskärl. Det rör som är ytterst har en plastknopp som hindrar att bottensatsen inte avlägsnas ur jäskärlet när avtappning sker.