Oerhört fängslande att brygga eget vin

Kjeld Erlandsen har skrivit boken Hemmaframställning av vin i vilken det går att hitta många goda tips och råd. Den ger läsaren möjlighet att kunna brygga det egna husets specialitet samt årgång. För vinframställningens del så betyder boken oerhört mycket. Den är verkligen uttömmande och går på djupet vad gäller processens samtliga delar.

Det är en oerhörd utveckling som skett inom vinframställningen hemma under de senaste åren. Det beror på att mycket av kunskaperna har ärvts från den etablerade vinindustrin världen över. Det är en oerhört hög kvalitet som utrustningen som används har, och dessutom utvecklas den oavbrutet. Vad gäller ingredienser så har de dels blivit bättre men också fler till antalet så att vinbryggaren lättare ska kunna nå fram till optimalt resultat utifrån preferenser. Det gäller i synnerhet att betydligt fler varianter av vinjäster tillkommit på marknaden.

Att privata hem brygger vin har blivit allt mer normalt, och många funderar på att komma igång. Det finns visserligen en mängd olika vinsorter att välja bland från till exempel systembolaget, men för många är det tilltalande att brygga husets egen specialitet och årgång. På så sätt kan man också sparra pengar i på att brygga sitt eget vin om man bara vågar ta klivet och satsa ekonomiskt i den utrustning som krävs.

Hemmaframställning av vin är såklart en mångfasetterad bok som visar på expertis på detaljrik nivå, men den är även mångsidig på så vis att den riktar sig till både nybörjare och till den som har lite mer erfarenhet av vinbryggning.

Vinklubbar som har intresse av att brygga vin tillsammans i bryggarlag kan ha stor nytta av boken. Att brygga vin ihop är nämligen en aktivitet som blir allt mer omtyckt. Det utgör ett ypperligt tillfälle att umgås och hjälpas åt och utbyta sina erfarenheter.

Den som gillar matlagning brukar likaså gilla att avnjuta vin i sammanhanget. En del nöjer sig med att dricka det till maten men det har blivit allt mer vanligt att använda vin i själva tillagningsprocessen och spetsa grytkok eller liknande med vin. Det resulterar mestadels i en god smakhöjare. Dock är det vanligt att vin används sparsamt av många då dropparna är relativt dyra.

Men när man brygger eget vin hemma kommer man billigare undan, vilket innebär att man kan förspilla desto mer i matlagningen. Plötsligt finns inga tveksamheter runt att tappa i några flaskor vitt vin att koka fisken i, alternativt en skvätt nyponsherry till såsen.

Planeringen av själva vinprocessen är av yttersta betydelse. Är man inte tillräckligt omsorgsfull kan mycket gå fel och hela vinsatsen riskerar i slutänden att gå förlorad p.g.a. förvanskad smak. Allt som ska användas i processen bör antecknas, och den utrustning som ska användas måste kontrolleras så den är ren samt fungerande. Det kan vara enormt frustrerande att märka att någonting saknas mitt i processen. Därav är det idé att ställa upp ett detaljerat arbetsschema som hjälper till så att allting kommer komma i rätt ordning under processens gång.

Den utrustning man köper kommer oftast med någon form av bruksanvisning. För att inga fel alternativt konstigheter ska uppkomma på vägen under bryggprocessen så bör den läsas noga och innan själva processen påbörjas. Det är inte sällsynt att den som brygger för första gången läser bruksanvisningen först därefter för att ta reda på vad som eventuellt gick fel. Därutöver är det bra om man tar för vana att anteckna i en bryggjournal allt som tillsätts i processen och även anteckna när det tillsätts för att lättare kunna spåra och märka vad som möjligtvis kan ha orsakat felet. Men inte bara för att hitta fel, när man har bryggt ett fullständigt utomordentligt vin vill man ju gärna kunna brygga det på nytt.