Måste man använda dextros som bryggsocker eller kan vanligt socker likaså funka?

Dextros brukar tjäna som en nödvändig ingrediens till ölbryggningen. Dextros kan också kallas för druvsocker och finns mestadels i vanliga butiker. Men det bästa är att inhämta sockret från en källa (tex. hembryggning.se) som fokuserar exakt på ölbryggning och vinberedning.

hembryggning

Debatten om vilket socker man ska ha i ölet fortsätter

Det tycks fortfara en fortlöpande debatt om vilket socker som man ska använda då man vill brygga öl hemma. En del menar att det bara är dextros som gäller ifall man vill få till en aptitlig smak medan andra säger att vanligt socker rentav kan vara bättre för jäsning samt att det inte gör någon skillnad vad innefatta smak.

Ifall du just har kommit igång med vinbryggning och ölbryggning så kan det vara klokt att ignorera den här debatten. Det viktigaste är nämligen att vara noggrann med renligheten, att hålla orubblig temperatur och att arbeta på ett metodiskt sätt där man inte missar något moment.

Det här gäller både då man vill brygga vin och då man brygger öl men det är just de som brygger öl som gillar att debattera det där med rätt typ av bryggsocker. Om du jobbar på ett metodiskt vis så kan du komma fram till rätt balans genom att endast ändra en sak i bryggeriprocessen åt gången. Börja med bryggsockret och koncentrera på andra bitar av ölbryggningen före du ger dig på farinsocker och annat spännande.

Vad säger experterna om sockret samt smaken?

Det finns en orsakt till att bryggsocker säljs, det är jästens naturliga föda och finns i både vindruvor och mäskad malt.

Strösocker däremot är en disackarid och utgör endast till 50% av druvsocker. Resten är fruktsocker, fruktos, som är mycket svårare för jästen att jäsa. Mer biprodukter bildas och vid högalkoholjäsning måste det vara dextros för att åstadkomma de sista 2-3 %-en.

De som har hållit på med ölbryggning hemma ett bra tag har faktiskt lite annorlunda åsikter vad gäller dextros och vanligt socker. En del hävdar att vanligt socker enkelt skänker öl som smakar cider medan andra säger att det här är nonsens.

En del anser att det enbart är färgen som kommer att påverkas av inslag som brunt socker samt att smakskillnaden är så pass minimal att det faktiskt icke spelar någon roll.

Något man måste minnas är att ölet kan erhålla en speciell smak på grund av annat än sockret. Det är främst när man verkligen har god koll på hela bryggningsprocessen som man kan börja ha synpunkter om sockrets påverkan på smak, färg och mer.

Hålla sig strängt till receptet eller köra en egen blandning

Som nybörjare så är det bäst att hålla sig till det recept som man har. Ifall det står vanligt socker så ska man alltså inte vara smart och substituera med dextrosen. Även erfarna bryggare kan välja att hålla sig strikt till recept fastän de har lång erfarenhet av vad som funkar och vad som inte gör det.

Kom ihåg att de skilda delarna i receptet samverkar och att din teknik samt metod även kommer att färga resultatet. Ifall du följer ett recept och därefter får riktigt bra öl så vet du ju precis hur du kan få samma goda öl återigen. Du bör helst undvika att blanda på känsla.