Många möjligheter med vinframställning hemma

Allt fler folk brygger sitt eget vin hemma Mycket tack vare att produkterna har utvecklats och utrustningen blivit bättre.

Processen som genomgås påminner i det stora hela om den traditionella vinframställningen. Dock så får vin i den traditionella bemärkelsen uteslutande kallas vin ifall det framställs på vindruvor, i enlighet med EUs definitioner. När det gäller vinframställning hemma så experimenteras det otroligt ofta med varierande slags bär och frukter.

Likt den traditionella vinframställningen så är det viktigt att hålla en god hygienisk klass. Minsta förorening kan få stora konsekvenser för smaken på vinet. Det är inte bara utrustning som bör vara rent – dessutom är det viktigt att vattnet som används till bryggningen är ordentligt fräscht. Gert Strand AB säljer allting från färdiga vinsatser till diverse komplement som kan underlätta och förfina hemmaframställnigen. Bland annat säljer företaget så kallat aktivt kol som är alldeles fantastiskt till att rena vattnet innan bryggning.

Fördelen med att inhandla färdiga vinsatser är att alla nödvändiga instruktioner finns. Och det är inte överdrivet svårt att lyckas med vinsatsen ifall instruktionerna följs noggrant.

Men att framställa en helt egen vinsats öppnar upp för att prova med varierande bär eller frukter och experimentera med varierande jäst. Dessutom kan skiftande jäsningstider leda till markanta smakskillnader.

En god utgångspunkt är att använda sig av en brygghink som rymmer ungefär 30 liter. Det är viktigt att den är utrustad med ett vattenlås som är placerat vid gummit på hinklocket. Skummet som bildas under jäsningen de första dagarna kan pysa genom vattenlåset om hinken är för liten.

I första skedet förjäser man vinet och därpå ska det tappas om, och då behövs en större jäshink. Därtill behövs en sughävert för att tappa vinet från en hink till en annan. jäsa vin.

En absolut essentiell attiralj är oechslemätaren som är till åt att mäta upp sockerhalten i vinmusten som bildas under förjäsningen. Ett mätglas är dessutom nödvändigt och bör vara nog stort att oechslemätaren ryms. En tillräcklig storlek på mätglas brukar vara 100 ml. Tänk på att det inte alltid är sockerhalten som genererar utslag på flytvikten. Annorlunda bär och frukter innehåller skilda mängder extraktämnen som i sin tur kan variera utslaget.

Glöm inte att ta fortsatta prover av vinet med oechslemätaren under bryggningens gång. Ett förslag är att dosera ungefär tre deciliter vin i ett litermått och fylla upp 100 ml med hjälp av mätglaset och sänka ner oechslemätaren – läs av värdet. Notera samtliga uppgifter och för in dem utförligt i en bryggjournal. Att inte ha koll på processen riskerar oväntade överraskningar i slutändan. Smaka därför av vinet ofta och länge i munnen.

Före vinet är färdigt bör det stå i jäskärlet ca 2-4 veckor. Tiden kan skifta beroende på sockerhalt, vilken jäst som används m.m. När jäsningen är färdig så kan vinet med fördel tappas om och filtreras ännu en gång.