En omtyckt aktivitet att brygga eget vin

Vore det inte spännande att få testa brygga eget vin hemma? Det är en mycket roande hobby som ger möjlighet att laborera med många olika spännande smaker.

Etablerad vinindustrin har påverkat kvaliteten på utrustning och ingredienser för hemmabryggningen. För bara några år sedan var kvaliteten sämre och vinet blev inte jämt som man tänkt. Nu för tiden är det allt mindre som lämnas åt slumpen under processens gång och det finns en större chans att lyckas uppnå de smaker på vinet som önskas. På så sätt kan man brygga exakt samma vin flera gånger. Och det går alldeles utmärkt att anteckna sina egna recept om man inte brygger utifrån en färdig vinsats.

Oavsett så vill man gärna ha möjlighet att återproducera sitt favoritvin. Inte enbart utrustning har utvecklats utan dessutom jästekniker och annat som har med bryggprocessen att göra. Dessa förbättringar har medfört att vinframställning hemma raskt blivit allt mer populärt.

Från den traditionella vinframställningen har vinbryggning i hemmamiljö ärvt mycket. Skillnaden är dock att i hemmaframställningen experimenteras ofta med olika slags bär samt frukter. I traditionell bemärkelse får vin I enlighet med EUs definitioner endast namnges vin ifall det produceras på vindruvor.

Olika bär eller frukter kan användas för att experimentera med annorlunda smaker. Att dessutom experimentera med olika jäst gör processen än mer fängslande. Och att variera jäsningstider kan bringa markanta smakskillnader.

Hygienen är alltid viktig i vinframställningen. Föroreningar kan påverka smaken på vinet oerhört mycket. Bortsett från att samtlig utrustning måste vara ren så är det viktigt att vattnet i bryggningen också är ordentligt fräscht.

Gert Strand AB är ett bolag som säljer kompletta vinsatser och andra komplement som gör det enklare att frambringa vin hemma. Bland annat säljer företaget aktivt kol som hjälper att förädla vatten innan bryggning.

De kompletta vinsatserna kommer med nödvändiga instruktioner som gör det enklare att inte misslyckas med vinsatsen. Det förutsätter att instruktionerna följs noga.

En hävert underlättar omtappning av vinet. Den består av två rör och en slang med en slangklämma som har till uppgift att sluta slangen. Rören kan skjutas in i varandra och blir då anpassningsbar för olika jäskärl samt storlekar. Det yttersta röret består av en plastknopp som ser till att bottensatsen stannar kvar i jäskärlet vid avtappning.